FAQ’s

Veelgestelde vragen over hoofdluis. Staat je vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in.

Hoofdluis algemeen

Hoofdluis zijn de parasieten zelf en neten zijn de eitjes van hoofdluis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzorgt informatie en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid. Als onderdeel daarvan worden er door de Landelijk Coördinatie Infectiebestrijding (LCI) richtlijnen en protocollen opgesteld. Deze richtlijnen zijn leidend voor onder andere de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De GGD functioneert als adviesorgaan voor onder andere basisscholen en ouders.

Het hebben van hoofdluis kan moeilijk worden voorkomen. Immuniteit tegen hoofdluis bestaat niet. Er kan voortdurend een besmetting plaats vinden. Direct haar-op-haar contact vermijden kan wel goed helpen.

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding. Het advies voor een grondige schoonmaak is niet langer van toepassing. Toch doen veel mensen dit en dat is goed te begrijpen om een gevoel van hygiëne te krijgen. Het is echter geen noodzaak.

Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat luizencapen/luizenzakken niet bijdragen aan het voorkomen van hoofdluis.

Nee, er is geen reden voor kinderen om thuis te blijven nadat ze behandeld zijn. Wel is het belangrijk te melden aan scholen en sportverenigingen. Ook moeten kinderen zo veel mogelijk direct hoofd-tot-hoofd contact met vriendjes en vriendinnetjes vermijden tijdens het hebben van hoofdluis en vlak na een antihoofdluisbehandeling.

Veel scholen hebben luizenmoeders en een Coördinator Hoofdluis die klassen controleren op hoofdluis. Informeer eens bij uw school hoe dat in zijn werk gaat en of er een protocol is. Misschien is er wel dringend behoefte aan zulke ouders of kunt u een eigen schoolteam tegen hoofdluis samenstellen.

XT luis

Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel is bewezen effectief.

Ja, mits gebruikt volgens de bijsluiter/gebruiksaanwijzing. Alle producten mogen gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 maanden oud en bij zwangerschap. De producten van XT luis zijn op basis van Dimeticon of Activdiol. De hoofdluis wordt gedood op een fysische manier. Daarnaast zijn de producten van XT luis vrij van pesticiden.

Als u nog steeds hoofdluis vindt na de twee behandelingen, dan is de behandeling mislukt of uw kind is opnieuw besmet. Als de behandeling is mislukt, vindt u gewoonlijk luizen uit verschillende stadia uit de levenscyclus. Bij een herbesmetting vindt u gewoonlijk enkele volwassen hoofdluizen. Als u opnieuw moet behandelen, volg de instructies in de bijsluiter of gebruiksaanwijzing dan nauwkeurig.

De producten van XT luis kunnen gewoon gebruikt worden op alle typen haar en ook geverfd haar. Echter is het niet aan te raden om XT luis direct voor het verven of blonderen te gebruiken. Dit omdat het de opname van de kleur in het haar kan belemmeren.

Zie de toepassingen per product bij voor uitgebreide gebruiksaanwijzingen:

>> Protect & Go
>> Once

Nee, de producten van X luis zijn reukloos. Alleen XT luis Once bevat Penetrol dat een lichte aangename parfumgeur geeft.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Vul dan het onderstaande contactformulier in.

Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen u persoonlijk te antwoorden.

Privacy disclaimer